sarahansson

Kategori: recept

Rödbetsfalafel

Tips om ni gillar falafel! Detta är rödbetsfalafel från Hälsans Köks serie Falafel & Friends. Supergott. Åt med ugnsrostadpotatis och morot, bladspenat och hummus. Mums!

Vegansk tacopaj

När jag rotade i skåpen för att hitta något att laga till middag igår hittade jag vår pajform och blev sugen på att laga paj. Kylen var inte direkt överfull med grejer men såg att jag kunde göra tacopaj, så det fick det bli.

Har inte lagat paj sedan jag började äta växtbaserat, så det var spännande. Degen är ju inga problem, bara att använda mjölkfritt smör, och fyllningen kan man ju anpassa som man vill, men var lite osäker på hur jag skulle göra en ersättning när man brukar ha typ äggstanning eller ost. Hade inte så mycket hemma så fick ta det jag hade, men blev riktigt bra!

Smälte lite smör i en kastrull och hällde sedan i matlagningsgrädde på havre (iMat från Oatly) och rörde ihop det. Hällde sedan på massor med bjäst (en deciliter kanske), samt lite mjöl så att det skulle tjockna lite mer. Hällde bara det över den veganska tacofärsen som ett lock och sedan in i ugnen. Blev supergott!

Smörstekt gnocchi med ostronskivling - Glutenfri och vegansk

Igår kväll lagade jag gnocchi med ostronskivling till middag. Blev verkligen improviserat, visste inte riktigt vad jag skulle göra, men blev ganska gott. Superenkelt var det också. Bra grundrecept iallafall, tänker lägga till lite saker nästa gång! Detta använde jag:

 

500g glutenfri potatisgnocchi

300g ekologisk ostronskivling (ska ha mer svamp i förhållande till gnocchi nästa gång)

Veganskt smör (t.ex mjölkfritt)

Timjan (använde torkad, ska köra färsk nästa gång)

Vitlök

Matlagningsgrädde på havre 

 

Kokade gnocchin och sköljde sedan av den under kallt vatten och la den åt sidan på en ren kökshandduk för att torka. Stekte under tiden svampen i smör och vitlök, kryddade med salt och peppar. När de hade fått lite yta la jag de åt sidan för att istället steka upp gnocchin i samma stekpanna (kan såklart göras parallellt i två olika stekpannor men jag har bara en så gjorde det separat). När även gnocchin fått lite yta slängde jag på svampen igen, kryddade lite mer och la till timjan. Hälle på lite havrematlagningsgrädde (inte för mycket, bara så att det skulle bli lite krämigare, men här kan man ju bara hälla på efter tycke) och lät det puttra lite. Klart!

 

Superenkelt som sagt, men nästa gång tänker jag lägga till några saker. Var gott men lite fattigt. Tänker att man lägger till en stor näve bladspenat på slutet, och kanske lite hyvlad röd- eller gulbeta, rädisor eller något liknande, för att få lite fräsch smak och krisp. Bara i slutet, eller till och med efter man tagit av det från spisen, så att det inte tillagas och blir mjukt. Ska experimentera lite! 

 

Veganska snacks

Jag är inte 100% vegan än men försöker ändå äta så mycket veganskt som möjligt, använder bara veganskt smink osv. Jag är en riktig gottegris och har aldrig kunnat säga nej till snacks. Kakor, chips, godis - allt! Många tror att om man är vegan eller äter vegansk kost kan man i princip inte äta någonting. Det stämmer uppenbarligen inte och det finns massa gott man kan snaska på. Finns massor av veganska snacks som inte promotas som just veganska, utan som bara är det. Har också kommit flera märken det senaste som har lanserat gelatinfria varianter av sitt godis, vilket gör dem djurvänliga. En nyfunnen favorit är Oreos! Har aldrig riktigt testat det förut och alltid antagit att de inte ska vara så goda, men på senaste tiden har jag verkligen börjat gilla dem. Och - veganska! Nedan ser ni lite tips på veganskt godis om ni vill äta mer djurvänligt ♥

 

Pringles - inte alla smaker dock!

Delicatobollar (Delicato har även lanserat tre nya smaker - också veganska!)

Djungelvrål

Hallon/lakrits-skalle

Sura bläckfiskar

Fruktovaler 


Finns också maaassa mer lösgodis som är veganskt, se bara till att det inte är mjölk, gelatin eller karmin (krossade löss) i så brukar det vara okej! 

Veganska hamburgare

Tänkte tipsa om de veganska hamburgarna vi åt igår. Oavsett om du inte äter veganskt eller vegetariskt kommer du älska dem! Vi hittade dem för några månader sedan och nu äter vi dem minst en gång i veckan - SÅ goda! De är från märket Quorn, och är en av deras veganska produkter. Har aldrig sett dem i Sverige men andra Quorn-produkter finns ju, så de går säkert att hitta. Jag brukar steka dem i olivolja och servera i hamburgerbröd tillsammans med tomat, gurka, mosad avokado och bjästsås (cashewnötter som legat i blöt i några timmar som mixas tillsammans med bjäst, en nypa salt och lite vatten). Brukar även ha ugnsbakad potatis med rosmarin till och ta resten av såserna som blev kvar samt lite ketchup som dippsåser. Kolla om ni hittar dessa i affären, stort tips!!

Så så gott!

Upp